ČIŠĆENJE OBALA DOBRE

Hrvatske vode su u okviru generalnog projekta zaštite Ogulina od poplave, pored ostalih većih i skupljih zahvata, predvijedli i čišćenje Đulinog ponora i obala Dobre. Taj dio košta 8 milijua kuna.

Nakon što su obavili svoj dio posla u ponoru, radnici Aquaterma iz Karlovca koji rade za Vodoprivredu Karlovac, počeli su čistiti i obale Dobre. Tako su nedavno očistili i uredili obalu od Molinarijevog mosta do Vrajžeg prelaza. Jedan dio obale, od Vrajžeg prelaza do brane na jezeru Bukovnik, očistiti će i urediti HE Gojak. Područje nizvodno od brane, sigurno je najzapušteniji dio u kanjonu Dobre. Obala je zarasla u gotovo neprohodnu šikaru i to tako traje već godinama. Tko je u obvezi očistiti parcele ni danas nisam uspio saznati. Jedni prozivaju Grad, drugi HE Gojak a treći vlasnike zemljišta uz Dobru. Nekako bi se s ovima trećima, najprije složio.  Na tom dijelu je dosta naplavima, koje će Dobra, čim i malo poraste, ponovno „parkirati“ u tek djelomice očišćen Đulin ponor. Zato bi radnici Aquaterma, upravo tu trebali, dok je vrijeme još povoljno, prihvatiti se posla i naplavine ukloniti. Nekoliko sličica najbolje ilustrira stanje na obali Dobre.

Ako se ovo brzo ne počisti,  sve će opet završiti u ponoru.

Parcela se čistila a granje ostalo. Jalov posao.

Lijeva i desna obala Dobre uz Šetalište Krlenac sva zarasla. Čest iznimkama koji čiste svoje parcele.

Evo zgodnog primjera. Jedan dio pokošen a drugi zarastao.

Dio očišćene obale kod Vrajžeg prelaza.

Photo by Nešo-Skorašnik

26. 9. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#11 Fifi 2018-09-28 10:30
Ma komunjaro jedna ne izvrći stvari U postu lijepo piše ovo:
Hrvatske vode su u okviru generalnog projekta zaštite Ogulina od poplave, pored ostalih većih i skupljih zahvata, predvijedli i čišćenje Đulinog ponora i obala Dobre. Taj dio košta 8 milijua kuna.

I ovdje i na porrtalu i na radiju i iz izjava gradonačelnka vidljivo je da sve ovo finnaciraju Hrvatske vode. Kanjon Dobre i Đulin ponor su u takvom stanju da se moraju očistiti. I zašto je to onda politička odluka a ne jedan vid pomoći u rješavanju našeg najvećeg problema a to su svakogodišnje poplave. I kakve veze Milijan ima s ovime daj mi molim te pojasni.
Citat
#12 dr.mg.. 2018-09-28 14:17
...he,he hrvatske vode su poznate po basnoslavnim cijenama "skupljanja grančica" i još pogotovo ak poso odrađuju poduzeća sa rodjačkim predznakom..niš novo u ovom našem apsurdistanu...samo lova i jope samo lova. pljuc...
Citat
#13 Komunist 2018-09-28 20:11
Dr.mg.. nista ti oni ne shvacaju , izmedju ostaloga ne shvacaju da su skrcmili sve sto se 45 g stvaralo u Jugoslaviji , niti shvacaju da smo duzni preko 60 milijardi eura , sitnozubi misle da se taj dug njih ne tice , jer je to kao dug drzave :zzz ..... pa zasto onda ne bi sakupljanje grancica kostalo i 80 milijuna kuna , medjutim stvarnost je malo drugacija a buducnost ce to pokazati .zivi ce zaviditi mrtvima kada sve ovo sto se radilo 28 godina dodje na naplatu .
Citat
#14 @ 2018-11-05 14:58
Prtljaš komunistu. Vanjski dug je 39 milijuna eura.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi