NEŠTO NOVO - ĐULIN VRT

 

 


 

Đulin ponor u Ogulinu više neće biti jedino mjesto koje će podsjećati na legendu o tragičnoj ljubavi djevojke Đule jer Turistička zajednica ima novi projekt - Đulin vrt. Za njega je sada stigla i građevinska dozvola.

Kako je za Radio Mrežnicu otkrila Aleksandra Kolić Puškarić iz TZ-a, radi se o uređenju današnjeg Parka izviđača i izgradnji poluamfiteatra, a sve to je samo dio puno veće priče.

- Projekt Đulinog vrta izdvojeni, segmentirani dio velikog dokumenta, krovnog, idejnog rješenja održivog korištenja kanjona rijeke Dobre, Đulinog ponora i spilje Medvedice. Đulin vrt je izdvojeni dio i predstavlja uređenje Parka izviđača u samom centru grada odnosno parka koji je nad samim Đulinim ponorom.

 

Đulin vrt za bogatiji sadržaj posjetiteljima Ogulina

U Ogulinu se nadaju da bi radovi na Đulinom vrtu mogli započeti u rujnu, a nakon što bude dovršen, grad će dobiti novi turističko - rekreacijski sadržaj.
Bit će to početna točka turista, vodičke službe, mjesto na kojem će biti objedinjene sve rute Ogulinom.

- Građevinska dozvola se konkretno odnosi na izgradnju amfiteatra u Parku izviđača koji bi bio namijenjen za održavanje manjih glazbenih nastupa, pripovijedanja, a svakako će obogatiti i infrastrukturu namijenjenu turističkim vodičima, ali i posjetiteljima uljepšati sam boravak na tom vrijednom prostoru.

Labirint će tragičnu Đulinu ljubav pretvarati u sretnu

Nakon uređenja Đulinog vrta, planira se uređenje šetnice u obliku zmaja, postavljanje dvije sjenice, agiliti park, mobilni info centar s multimedijalnim sadržajem, ali i labirint.

- U velikom će segmentu ovdje biti zastupljena naša nematerijalna baština osobito legenda o Đulinom ponoru. Bitno je napomenuti kako labirint koji je predviđen u Đulinom vrtu, u biti labirint preobraženja koji će aktivirati posjetitelje da ljubav na kraju pobjeđuje i da ne treba tako tragična.

Projekt Đulinog vrta već je dobio financijsku potporu Karlovačke županije, ali novac će se tražiti i iz europskog fonda. - Upravo pripremamo aplikaciju zajedno sa Karlovačkom županijom koja je aplikant, i u suradnji sa gradom Ozljom i Karlovcem koji su partneri te grad Ogulin, koju ćemo kandidirati prema Europskom fondu za konkurentnost i koheziju i održivo korištenje i razvoj prirodne baštine, zaključila je Kolić Puškarić.


Hajde da i ja nešto malo dodam. Svojevremeno sam o tome

pisao, a možda i nisam, možda sam samo namjeravao pisati pa

zaboravio, zato sada dodajem. Svojedobno, za vrijeme dok je

direktor ondašnjeg Komunalca bio Đuka Ivošević, koji se

brinuo i o uređenju grada, u ponor su se mogli spustiti i oni

najstariji. Naime, iz Malog parka, sadašnjeg parka izviđača, do

u sam ponor, vodile su drvene stube. Poput serpentina spuštale

su se u kanjon, na zavojima su bila mala odmorišta a stube su

bile ograđene drvenom ogradom. I koliko se sjećem, bilo je

dosta prometno. Mnogi, danas već godinama pritisnuti

Ogulinci, stubama su često znali dolaziti u ponor. Sam kanjon

bio je uredniji, bez "ukrasnih" plastičnih vrećica i raznog smeća

kojim uporno nagrđujemo ono čime bi se trebali ponositi. Stoga

smatram da bi bilo zgodno, da uz inicijetivu o Đulinom vrtu,

proguramo, nazovimo ih tako, Đuline stube. I ako je Zulejka

zapravo za dolazak pred ponor, koristila  bržu metodu.

 

 


 

 

21. 2. 2017.

Nebojša Magdić