KADI JE NAŠ PERO

 

Jutarnji list objavio  je u današnjem broju samo ono što su se

mnogi Ogulinci zapitali prigodom ovogodišnje proslave Oluje:

„A kadi je naš Paro ? Čovjek dobio najkrvaviju bitku Oluje a

sada ga nisu ni pozvali na proslavu! To se samo u ovakvoj

državi može dogoditi. Da zaborave, namjerno ili ne, vojnika i

heroja. U najmanju ruku rečeno -SRAMOTA. Zašto je

zaboravljen naš slavni general?

O tome Jutarnji list piše:

Dana 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, pomoćniku načelnika Glavnog stožera generalu Petru Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine.

Predajom korpusa koji je brojao oko 5000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja. Dana 8. kolovoza 2017. u Glini je obilježena pobjeda OS RH u Domovinskom ratu i predaja 21. korpusa neprijateljske vojske pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Umirovljenog generala Petra Stipetića na proslavi nije bilo. Naime, nitko ga nije pozvao. “Nisam dobio poziv niti me je itko kontaktirao. Povijest ne treba krivotvoriti. Ja sam bio zapovjednik sektora Sjever, odradio posao i drugo me ne zanima. Ali nije to prvi put da nisam pozvan”, kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru umirovljeni general Petar Stipetić. Njega su malo zasmetale riječi predsjednice Grabar-Kitarović, koja je na proslavi u Glini kazala kako su se srpske snage dragovoljno predale. “Nisu se oni dragovoljno predali. Predali su se zbog snage naših vojnika i oružja”, naglašava Stipetić.

Najkrvavija bitka Oluje

Nepozivanje zapovjednika kojeg je predsjednik Tuđman pozvao da spasi situaciju na području sektora Sjever gdje je Hrvatska vojska pod zapovijedanjem generala Basarca imala ogromne gubitke i nije planirano napredovala, prvorazredni je skandal. Fotografija na kojoj pukovnik Čedo Bulat u prisustvu generala Stipetića potpisuje kapitulaciju jedan je od simbola operacije Oluja. No, za Stipetića mjesta na proslavi nije bilo. “Čudno je bilo da nema generala Stipetića, ali organizatori proslave su bili Grad Glina i Udruge branitelja. Mi nismo imali veze s organizacijom”, kazao nam je jučer ministar branitelja Tomislav Medved. Jučer smo neuspješno pokušali kontaktirati gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića kako bismo saznali zbog čega general Stipetić nije pozvan.

Izostanak generala

Stipetić na proslavi ipak nije ostao neprimijećen. Jučer nas je kontaktiralo nekoliko sudionika operacije Oluje koji su bili na području Petrinje pod zapovjedništvom generala Stipetića. Oni su zgranuti činjenicom da general nije pozvan na proslavu. “U sektoru sjever vodile su se najteže borbe u Oluji. Poginulo je 46 naših vojnika i predsjednik Tuđman je onda smijenio generala Basarca i postavio generala Stipetića koji je u roku 24 sata uspio preokrenuti stanje na bojištu. Sve je rezultiralo predajom 21. korpusa. Ovo je sramotan odnos prema generalu Stipetiću i jednom od dva živuća generala s pet zvjezdica”, kazao nam je jedan od nekadašnjih visoko rangiranih zapovjednika u Oružanim snagama i sudionik operacije Oluja.

Trenutak predaje

“Mi smo stigli iz UNPROFOR-ove baze ukrajinskog bataljona u Glini, a on je došao iz pravca Topuskog. Naš susret bio je na cesti. Izašao sam iz vozila i gledam, s druge strane iz vozila izlazi Čedo. Kad me ugledao, počeo je gaziti strojevim korakom. Propisno je pozdravio, ja odzdravio i on je podnio prijavak ovim riječima: ‘Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi.’ Čedo pozdravlja, ja odzdravljam. Pružio sam mu ruku i pitao ga kako je. A on je rekao: ‘A što da ti kažem? Nikako!’” opisao je ovaj događaj general Stipetić.

 

10. 8. 2017.

(jutarnji.hr)

Foto:R. Fajt, CROP

 

Komentari  

#21 nisam pametan 2017-08-12 14:11
Pero je samo dosao popraviti stetu nastalu maloumnim srljanjem tudjmanovih dzenerala vodoinstalatera , sofera i servisera klima uredjaja , pero je dosao i spasio na stotine zivota koje bi mladi ljudi izgubili za kurac .
Citat
#22 Drugovi 2017-08-12 14:52
Druže Nisam pametan. Je li ti danas na ručku bila slovenska drugarica Teršelička. Jeste li zajedno s drugovima iz Documente pjevali partizanske pjesme i tugovali za Jugom. Ma sram te bilo. Da ti je zapaljena kuća i da si četiri godine poput mojih roditelja živio u 30 kvadrata, ne bi ovako govorio.
Citat
#23 turist 2017-08-12 17:37
Gospodinu Petru Stipeticu svaka cast, to je gospodin covjek.

Komentatori vi ste za psihijatriju, najpametniji, sve znate.

Neso

Moze tema Turizam. Ogulin tu slabo stoji. Turisticka zajednica cemu ona sluzi. Kontinentalni turizam je razvijen u nekim mjestima, Slo. Poredice kao kamp u Rakovici digao bi Ogulin iz pepela, tamo ima sve.
Inkubator zonu u Poredice je glupo, sredim u bolnici inkubator za predlagatelja koji to gura u Poredice.
Mjesne Zajednice idemo vise akcija za uredenje nasih Kvartova. Ogulinci ce se odazvati.

Da prozivam Prove, Zegar-Podvrh, Lomost, Grad, Puskarice I druge.
Citat
#24 posjetitelj 2017-08-12 19:22
Turistu uzmi si inkubator kući pa u njemu sazori.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi