KADI JE NAŠ PERO - II DIO

U postu "Kadi je naš Pero", komentator  Prorok, proročanski je predvidio dalji razvoj situacije oko generala Stipetića. U svom podužem komentaru on je između ostalog napisao:

"Sve je to zakuhao Jutarnji list. Zašto?
Sada isto članak o Peri, a pitanje je što je istina. Sad kad se javi Pero ispasti će nešto drugo.
Plaćeno "naručeno" novinarstvo je problem našeg društva".

I ispalo je da je Prorok bio u pravu. Javila se i druga strana pobijajući tvrdnje generala da nije pozvan na proslavu Oluje u Glini.

Komu ću sad verovat. Je kobasica od članka ali pročitajte. Ništa vam neće biti jasno. Ko ni meni.

 

Prije pet dana u Glini je održana svečanost kojom je obilježena obljetnica predaja 21. korpusa vojske tzv. Krajine, (8. kolovoza 1995.), a dvije teme s te obljetince gotovo su zasjenile svečanost.

Prva je da na proslavi nije bilio ratnog generala Petra Stipetića kome se predao Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpus vojske tzv. Krajine ( inače Stipetićev prijatelj i kum iz vremeana JNA).

Druga tema je izjava Predsjednice da su se ‘srpske snage Hrvatskoj vojsci predale dragovoljno’.

Nakon što je obvaljeno da Stipetić nije pozvan na svečanost u Glinu, ( a počasnin je građanin Gline) tražili su se krivci za tu veliku sramotu. Da nije bio pozvan to bi bila doista velika sramota oprganizatora proslave.

I MORH i općina Glina, kao organizatori proslave, demantirali su informacije koje na naslovnici web izdanja već tri dana drži Jutarnji list.

Poziv je poslan poštom desetak dana ranije, a kako je Stipetić 1. kolovoza napustio Zagreb, nije ga primio. Slično su postupili i prema drugim uzvanicima kojima su dan prije proslave organizirali prijevoz do Gline i povratak u mjesto stanovanja.

“Zvali smo generala Petra Stipetića na proslavu predaje 21. korpusa u Glinu, ali je on kazao da neće doći”, piše u demantijima i grad Glina i Ministarstva obrane.

Govoreći o tome general Stipetć je kazao da je dan prije proslave dobio poziv iz MORH-a da mu se oragnizira prijevoz do Gline:

“Dan prije proslave, 7. kolovoza, nazvala me jedna muška osoba iz protokola Ministarstva obrane i pitala: ‘Generale, treba li vam automobil za odlazak na proslavu?’. Ja sam rekao da ne jer neću ići. I to je bilo sve. To je bio jedini telefonski poziv i sigurno nije riječ o službenom pozivu na proslavu. Što se tiče pismenog poziva poštom, ne znam je li stigao jer od 1. kolovoza nisam u Zagrebu”, kazao je general Stipetić.

 

U kasijim nastupima Predsjednici je zamjerio izjavu da se “srpska vojska dragovoljno predala”. “Nisu se oni dragovoljno predali. Predali su se zbog snage naših vojnika i oružja”, kazao je Stipetić.

Tu tu njegvo izjavu pokušala su iskoristiti i braniteljska zajednica HSS-a želeći ušićariti neki javni poen pa s visoka Predsjednici poručuju da ne ponižava Hrvatsku vojsku. No, kad se pogledaa video takve izjave nema.

U drugom tekstu pojasnit ćemo kako je nastala lažna izjava Predsjednice da se srpski korpus predao dragovoljno. Ovdje izdvajamo ključni naglask njezinog govora:

“Ovo je zaista datum koji označava završetak Domovinskog rata, zaporavo bila je to mirna i razborita odluka sa strane 21. korpusa da se preda čime su spriječene daljnje žrtve. I na današnji dan prije 22 godine zaokružili smo vojne operacije koje su dale biljeg i utvrdile hrvatsku samostalnost i neovisnost.

„Predaja srpske vojske Hrvatskoj vojsci bila je u svom značenju više od vojnoga čina, koji je izvršen u duhu časnih ratnih običaja.

Predaja vojske samoproglašene nelegalne srpske države na hrvtskom tlu značila je konačan slom velikosrpske ideje koja je nažalost, ne samo u Domovinskom ratu, nego i kroz četničke zločine u Drugom svjetskom ratu, ali i na druge načine tijekom obiju jogoslavenskih država, prouzročila mnoga stradanja”, kazala je predsjednica.

Vratimo se sad na generala Stipetića

Ako general Stipetić ima nekih drugih problema može ih javno kazati. Brojni mediji su mu otvoreni.

Danas je svakom jasno da je dobio poziv na obljetnicu predaje 21. korpusa, da mu je ponuđen prijevoz do Gline i povratk kući. Kad je objavljeno da nije primio pozivnicu časno bi bilo da je javnost obavijestio da je bio pozvan, da mu je ponuđen prijevoz, ali zbog spleta različitih okolnosti, koji nisu krivnja ni MORH-a ni grada Gline kao organizatora, nije nazočio proslavi. Ili nije mogao ili nije htio. I tu je priči trebao biti kraj.

General Stupetić je jedan od ključnih zapovjednika u Oluji. Osobno sam više puta napisao da bi fotografija predaje 21. korpusa trebala biti na naslovnim stranicama školskih udžbenika povijesti ( zašto nije drugi je problem i sramota autora udžbenika), ali kao što što je bio vrhunski zapovjednik i časnik u Domovinskom ratu, ovdje se nije ponio u skladu s generalskim činom, koji ga obvezuje, i s titulom časnika.

Ponio se kao drugorazrednio stranački činovnik u vrijeme predizborne kampanje kojem je cilj omalovažiti suparnika. Kao što se nekad udvornički ponašao prema Mesiću danas pokušava biti rogobatan prema predsjednici Grabar Kitarović. A Predsjednica njemu nije ni partnerica ni suparnica. Ona je njemu, makar je u mirovini, vrhovna zapovjednica.

U vrijeme dok su njegove kolege, veće ratne legende od njega, generali Mladen Markač i Ante Gotovina, bili u Haagu, nije prstom mrduo da im olakša.

Hodočastio je po Pantovčaku i sa Stipom Mesićem pokušao uspostaviti ruski sustav po kojem je Glavni Stožer nadležan MORH-u. Je li se u to vrijeme, dok s Mesićem pio kavu sjetio bilo kojeg branitelja i pomogao mu.

Ako netko od hrvatski političara poštuje Hrvatsku vojsku i Domovinski rat, onda je to u prvom predu Predjednca Kolinda Grabar Kitarović. Pogledajte video i poslušajte njen govor i sami ćete se uvjeriti.


Video možete pogledati na MAXportalu

13. 8. 2017.

MAXportal

 

Komentari  

#11 pastrva 2017-08-19 20:37
misliš banani je zasmrdilo na vikendici pa je ošal metnit na portal. mogal bi maleg zaposlit ko komunalneg redara kad tako pohvalno djeluju. barem je "pojava" - svi bi ga se bojali. a i vidilo se da sarađuje oko izbori sa bifom koje svi sistemi pašu.
Citat
#12 Nešo 2017-08-20 10:37
Citat Đebedaja.:
Nešo neki je od Brajki pušćil kanalizaciju u Dobru. Cak je tu civinu lipo I zakopal uz Kavex doli u vodu. Istraži ki truje vodu dok ja konda lipo lovim radioaktivne pastrve doli par zavoji ispred, ispod Kubika. Velim ja Brajki sve razjebaše.


Jbg. Đebedaja. Pre par godin sam lipo snimil civ ka je u centru grada išla drito u Đulu i objavil to na blogu. I kaj. Civ je još i sad tuj a čovik s manum više ne divani. Nek komunalni malo delaju svoj posal a ne da ja kašnje za sve ostanem kriv.

P.S.
Dal se ta civ vidi s moje strane ?
Citat
#13 . 2017-08-21 22:21
Pastrvo, glupane i jadniče!
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi