GRUMFEK ILI NE ZNA, ILI LAŽE NAROD.

Kategorija: Kolumna

Zadnje vrijeme, neki se „napopali“ na mog dragoga i omiljenog gradonačelnika Domitrovića, da mi to već pomalo ide na živce. A živci mi tanki. O stanju živaca, imam čak i službenu medicinsku potvrdu. No najgore u svemu je to, što i ja moram mom omiljenom Grumfeku, prišiti malu „kiticu“. Nadam se da se neće ljutiti. Ipak smo si mi dobri prijatelji. A o kakvoj se kitici radi, pitate se. Baš bedasto pitanje. O retenciji, naravno.

Samo da, kao što sam već pisao, ukratko podsjetim, da svima bude jasnije. Projekt „Retencija Ogulin“, podijeljen je u četiri faze. Prva je zgotovljena faza III – Izgradnja zaštitnog objekta ribnjaka Vitunj, i nakon toga, završena je prošle godine i faza I – Radovi na pregradnom mjestu retencije.

 I s fazama II i IV sve je, činilo se, išlo po planu. Faza II je – Izgradnja  zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor, a faza IV je – Izgradnja brane retencije s pripadajućim objektima. Rok završetka ovog, 185 milijuna kuna vrijednog projekta je 31. 12. ove godine. I tada naše brige i strahovanja prestaju.

No ne lezi vraže. Ništa s tom našom retencijom, ne ide po planu. Zapravo, malo ide, pa zapne. Pojavio se problem oko građevinske dozvole za fazu II – Zaštita pruge uz retencijski prostor. U HŽ-u su tri puta mijenjali projekt. I time pomaknuli datum završetka za neki drugi rok.

 Da li iz neznanja, a to nije opravdanje, ili zbog frustriranosti što je od Hrvatskih voda marginaliziran, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Domitrović je, spominjući retenciju,  kako navodi OGportal, izjavio:

------------------------------------------------------------------------------

“Još 20202. smo doslovce izbačeni iz projektnog tima u projektu Zaštite Ogulina od poplava, ne znam zašto. Ne znam ni zašto se u sve umiješala Županija, a nažalost, kako neslužbeno doznajem, retencija neće biti gotova u predviđenom roku, a navodno još nije ishođena ni građevinska dozvola za fazu 2. Mislim da radovi neće biti dovršeni sljedeće tri godine”.

-------------------------------------------------------------------------------

I tako ogulinskom puku, preko svog krugovala, zboraše naš gradonačelnik.  Da je bilo u njega i malo dobre volje, i malo poštenja prema građanima, potrudio bi se na službenom mjestu saznati pravo stanje stvari projekta, a ne da to, kako kaže,  „neslužbeno saznaje“. Na kraju krajeva, omiljeni mi političar Grumfek, mogao je pogledati moj blog, jer kako čujem, redovito ga prati. Ili ne. Meni svejedno. A tamo bi, kad ga već ne „šljive“ u Hrvatskim vodama, više saznao. Jer ja sam još 25. svibnja, nakon provjere, objavio ovo:

-------------------------------------------------------------------------------------

„Dozvola za II fazu konačno je dobivena 5. svibnja, i treba proći 30 dana do njene pravomoćnosti. Dakle, još dva tjedna. Valjda se neće opet naći netko s nekakvom žalbom, što me ne bi čudilo, obzirom da je to kod nas, prokušani opus moderandi“.

-------------------------------------------------------------------------------------

Da je ovo Grumfek pročitao, ili da se je na bilo koji drugi način informirao o stanju projekta, ne bi dovodio narod u zabludu, pomalo zlobnom konstatacijom – „Mislim da radovi neće biti dovršeni sljedeće tri godine”. Grumfek, Grumfek. Jesi zločest.

 

I stoga baš ja, „speen majstor“, moram ispravljati njegov nemar i neznanje, ispravljajući njegovu javno izrečenu laž, da nema dozvole za zaštitni zid uz prugu. Ima omiljeni moj političaru, ima, i radi se. Tebi neukome na znanje, posao je na natječaju dobila tvrtka Swietelsky d.o.o, a kao podizvođač, tu je i naš neizbježni GTM-GAVAN d.o.o. Da se radi, evo i nekoliko sličica.

 

25. 10. 2023.

Nebojša Magdić