U SLUNJU "TETE" IZBORLE POBJEDU. U OGULINU-STATUS QUO. ŠTO SE ČEKA.

Jučer je na Sjednici Gradskog vijeća Grada Slunja, između ostalih, usvojena i Odluka o načinu utvrđivanja plaća i materijalnih prava radnika Dječjeg vrtića Slunj kojom je Grad ispoštovao članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te djelatnicima Dječjeg vrtića Slunj osigurao koeficijente i osnovicu za plaću, na razini osnovnoškolskog obrazovanja što je i bio osnovni motiv štrajka.

 U proteklih godinu dana, održano je nekoliko sastanaka sa Sindikatom medija i kulture, tijekom kojih se pregovaralo o povećanju plaća, materijalnim pravima zaposlenika i slično. Od tada je Grad je već 3 puta povećao plaće za djelatnike i to 2 puta kroz povećanje osnovice za plaće, a u travnju 2024. povećani su i koeficijenti za plaće.

 Upravo nakon zadnjeg povećanja plaće u travnju, djelatnici Dječjeg vrtića su 6. svibnja 2024. odlučili sa Sindikatom medija i kulture pokrenuti štrajk te kao glavni motiv istome navodili povećanje plaća prema članku 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, odnosno izjednačavanje plaće na razini osnovnoškolskog obrazovanja.

 Dana 20. svibnja, na 4. održanom sastanku tijekom trajanja štrajka u Dječjem vrtiću Slunj, Sindikatu, odgajateljicama i štrajkačkom odboru je predstavljena namjera Grada o povećanju plaća u razini sa osnovnoškolskim obrazovanjem, no Sindikat odbija prekinuti štrajkati i odgajateljice odlučuju ući i u 5. tjedan štrajka, umjesto da se vrate na svoja radna mjesta.

 Kako za sve djelatnike, tako i za djelatnike Dječjeg vrtića Slunj, unutarnjim aktima poslodavca i pravilnicima Ustanova pa tako i Pravilnikom o radu Dječjeg vrtića Slunj regulirana su sva prava za naše zaposlenike, stoga smatramo da ne postoji potreba za sklapanjem kolektivnog ugovora, koji ni po Zakonu nismo dužni potpisati.

 S obzirom na to da je Gradsko vijeće donijelo Odluku o izjednačavanju plaća odgajateljica na razinu osnovnoškolskog obrazovanja, smatramo da je glavni motiv štrajka ispunjen. Ovom Odlukom povećane su plaće za djelatnike Dječjeg vrtića Slunj na razinu plaća u osnovnoškolskom obrazovanju.

Pozivamo odgajateljice da razumno sagledaju novu situaciju jer sada zaista nema osnove za nastavak štrajka niti za najavljeni prosvjed. Pozivamo ih da se vrate svojim radnim mjestima, svojim grupama i dječici koja ih čekaju.

ZBOG ZAISTA NEKOREKTNIH,  OFF TOPIC, I RUŽNIH KOMENTARA, SVE SAM POBRISAO.

ISPRIKA ONIMA KOJI SU ARGUEMTIRANIM KOMENTARIMA POKUŠALI PRIDONIJETI RJEŠENJE PROBLEMA.

 

 

4. 6. 2024.

GRAD SLUNJ