SUZE SVETOGA LOVRE - SABORSKO 2024.

U organizaciji „Turističke zajednice područja Plitvičke doline“, kao prošle, tako je i ove godine organiziran kulturno -umjetnički, a može se reči  i znanstveni program u povodu zajedničkog promatranja astronomske pojave meteorskih kiša Perzeidi ili Suze sv. Lovre.

Moja mlađa ekipa bila je u Saborskom, i ne može se oteti dojmovima koje se na njih ostavili, kako sam program, tako i „suze Svetoga Lovre“. O tome piše Josip Anušić i prilaže sličice:

„Okupljanje na Brdinama kod crkve Rođenja BDM, spomenik kulture, a onda sa zapaljenim uljanicama lampama hodnja prema vrhu Alan gdje je već sve čekalo spremno za plesno-akrobatske točke skupine Traumatic Arts.

Mlada psihologinja Marija Neralić, zaljubljenica u umjetničku fotografiju, astronomiju, vrlo stručno je objasnila pojavu meteorskih kiša, te stavila i svoj prijenosni teleskop na raspolaganje da se kroz njega zaviri u Mliječnu stazu, zvjezdano nebo iznad Saborskog, što su mnogi i iskoristili.

U vremenu do ponoći Jan i Tea zabavili su i rasplesali one raspoloženije sve do ponoći. Neki drugi su slušali glazbu, malo se udaljili i ležeći na leđima promatrali zvjezdano nebo iznad glava, a onda bi poneko i slavodobitno uzviknuo: "Eno je, jedna padalica!".

Teško je procijeniti broj posjetitelja, ali znam da sam vidio, naravno od onih koji su mi poznati, nekoliko cijelih obitelji, nekoliko osoba iz Ogulina, pa čak i dvije obitelji turista koji su valjda tu na noćenju, nekoliko Saborčana kojima ovo nije stalna adresa ..., puno, puno djece, pa negdje oko 300 osoba. Nije to ni važno koliko je važno da je svima bilo ugodno i da svi žele da se ovako sadržajno ljeto u Saborskom nastavi održavati i u narednim godinama“.

 

Čestitke organizatorima na trudu, jer napravili su atraktivan program.

 

12. 7. 2024.

Nebojša Magdić

 

Komentari  
#1 Zg- Og 2024-08-12 15:37
Mogla se je i nasa Turistička zajednica u ovo ugledati.
A mi prodajemo Ljeto u Ogulinu i pricice i jogu.
Bravo Saborsko
Citat
#2 Walter 2024-08-12 15:55
Ako ti ne paše preseli se u Saborsko
Citat
#3 PRDEŽ 2024-08-12 16:40
Ooo! vratio se Walter iz šume.....
Citat
#4 Zg- Og 2024-08-12 21:31
Citat Walter:
Ako ti ne paše preseli se u Saborsko


Sigurno da ljudima ne paše jer nema nikakvih sadržaja ja našem moru kojeg smo nesposobni iskoristiti. Drveni mol na kome će neko dijete nastradati, čast Gvozdički ali njene priče su za pričati ispred Tomislava ili u dvorištu kule.
Joga vjerujem da je korisna ali nikakva ponuda za Ljeto u Ogulinu. Da nema Bože Snupiya i Bič bara sve bi bilo bijedno.
A ovo što je priređeno u Saborskom ne da nije bilo lijepo nego i veseli da se tamo našto događa. Ne treba biti ljubomoran nego priznati da su priredili ljudima nezaboravan događaj.
Stoga mi ovo 'preseli se u Saborsko' stvarno zlobno i ružno zvuči.
Citat
#5 4. MOL 2024-08-13 06:24
Citat Walter:
Ako ti ne paše preseli se u Saborsko


Preseli se ti u Bosnu
Citat
#6 Marin 2024-08-13 14:30
Citat 4. MOL:
Citat Walter:
Ako ti ne paše preseli se u Saborsko


Preseli se ti u Bosnu


Ha ha. Predobro :lol:
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi