HRVATSKI GENERALSKI ZBOR U MODRUŠKO-OGULINSKOM KRAJU

 

Na poziv oštarskog župnika vlč. Antuna Luketića izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom generalom zbora Pavlom Miljavcem, posjetilo je jučer (nedjelja 22. listopada 2017) oštarsko Svetište Gospe od Čudesa te pohodilo Modruško-ogulinski kraj.

Nakon svete Mise u biskupskom svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama posjetili su Župni dom gdje ih je župnik oštarski i čuvar Svetišta vlč. Ante Lukić, upoznao s poviješću svetišta. To najstarije marijansko svetište u Gospićko-senjskoj biskupiji je ujedno i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u središtu Oštarija. Ova veličanstvena trobrodna crkva je izgrađena oko 1450. godine.

Na putu prema starom gradu Modrušu izaslanstvo Hrvatskoga generalskog zbora posjetilo je prvu crtu bojišnice i obrane Ogulinskog kraja na Pitomom Javoru. Ovdje su upaljene svijeće i održana je molitva za sve poginule branitelje. Kratko upoznavanje s prostorom i događajima u Domovinskom ratu održao je povjesničar Ivan Vuković.

O povijesti i značaju Modruša govorio je Predsjednik Katedre Čakavskog sabora Modruša, gsp. Zvonko Trdić. Na putu za Ogulin u Zagorju su posjetili majku vlč. Ante Lukića te vidjeli jezero Sabljake.

U Ogulinu su posjetili Zavičajni muzej  u sklopu kojeg se nalazi Spomen soba poginulih, umrlih i nestalih branitelja ogulinskog kraja u Domovinskom ratu.

Po završetku obilaska Modruško-ogulinskog kraja u Župnom domu u Oštarijama je održan zajednički ručak na kojem su nazočili Zlatko Mihaljević načelnik Općine Josipdol, Joso Vukelić predsjednik Općinskog vijeća Općine Josipdol te gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović i Željko Stipetić predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina.

U održanim prigodnim govorima je izražena želja za nastavak buduće suradnje između crkvene i lokalne vlasti s Hrvatskim generalskim zborom u promicanju povijesnog značaja ovog kraja te doprinosom u Domovinskom ratu u obrani od agresije te uspostavi samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

23. 10. 2017.

S.M.

Komentari  

#1 racionalist 2017-10-23 19:00
red popova , red generala , red todorica , red maje suput , pa dokle vise ???
Citat
#2 Wick 2017-10-24 22:45
Pop Ante je smjeh od covj3ka
Citat
#3 racionalist 2017-10-24 23:33
a tek sofer dzeneral ljubo cesic rojs , steta sto je korade pobio pola hrvatskog zagorja u nedostatku srba pa se samoubio , mozda bi i on primio plaketu narodnog heroja odbrane ogulina .
Citat
#4 @ 2017-10-25 11:09
A da je naš proto prinio srpske generale ova bi trojica komentatora trijumfirala.E jeste prozirni
Citat
#5 . 2017-10-30 17:56
Bojim se da je to u pitanju. E koji jadnici.
Citat
#6 racionalist 2017-10-31 22:46
pa naravno da je to u pitanju , tko bi osim cetnika sumnjao u moralnost rvackih dzenerala poput koradea , rojsa , cermaka , glasnovica , krsticevica , kruljca , lausica , markaca , miljavca,norca , rebica , sacica , medveda,zagorca , a tek brigadnih dzenerala mercepa , glavasa , praljka :)
Citat
#7 . 2017-11-03 11:20
Još jedan racionalan ČEDO.
Citat
#8 @ 2017-12-30 11:10
Ali vas bole hrvatski generali, bijede jedne bijedne :-x
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi