EPPUR SI MUOVE - RESTORAN "SABLJACI" KONAČNO.

Nešto prije ponoći 6. prosinca 2013. godine, buknuo je plamen u restoranu Sabljaci, da bi u jutro, 7. prosinca, od nekad renomiranog objekta za koga su Ogulinci bili iznimno vezani, ostalo samo zgarište. Šteta oko 1,5 milijuna eura. Time je udaren i zadnji čavao u lijes HOC-a Bjelolasica.

Jedini izlaz bio je prodaja. Nakon prvog natječaja u kome nije bilo zainteresiranih, u drugom krugu cijena izgorjelog objekta s pripadajućim zemljištem, smanjena je 10 posto i iznosila je milijun i 170 tisuća kuna. Javila se je tvrtka AIR ALBATROS iz Punta na Krku. Ozbiljnost svojih namjera pokazali su uplatom jamčevine od 70 tisuća kuna. 18.8.2015.  su uplatili kompletnu svotu.

Fino, „eppur si muove“, radovali smo, uskoro uvidjevši, malo prerano. Jer tada nastaje pravi rašomon. U želji da se restoran konačno izgradi, nismo ni znali, ni vidjeli, tko pije a tko plaća. Tko je vlasnik Albatrosa ? Kakve su im namjere. Pojavljuju se razna imena tih vlasnika – izvjesni g. Crnčić, pa Filipović pa dr. Marijan Sokolović. Ovaj potonji, za „novogodišnjeg kupanca“ na Sabljacima 1. siječnja 2016. godine, obraćajući se okupljenim Ogulincima  izrazio je želju da se novi restoran izgradi do Dana Grada u rujnu. Ali, ostalo je sve, samo na željama. U Gradu su ga držali kao kap vode na dlanu. Za njegove potrebe mijenja se urbanistički plan naselja Sabljaci. To služi kao odgovor, zašto se ništa ne radi oko restorana. U međuvremenu, dr. Sokolović, kao doktor matematike, valjda je izračunao da mu se tu nešto neće isplatiti, i traži novog kupca.

Najprije je to Josip Polonio, vlasnik  tvrtke Agropol d. o. o,  iz Vrbnika – djelatnost: turizam, odmarališta i slični objekti za odmor. Polonija je, u nastojanju da se riješi problem restorana, sa Sokolovićem spojio bivši dogradonačelnik Željko Stipetić. Ali, nažalost, to nije uspjelo. I prolazile tako godine, a restoranu ni traga.

I sada se konačno pojavio, pravi i ozbiljni kupac. Ovaj puta domaći. Ivica Turković, vlasnik Mivita.

Ukratko. Posao dogovoren. Sokolović isplaćen i Turković kreće u ozbiljan projekt, koji će sigurno obogatiti, kako ugostiteljsku, tako i turističku ponudu na Sabljacima, koja nam je, ako se mislimo oslanjati na turizam, neophodna.

Kako kaže Turković, neće odstupati od dosadašnjeg sadržaja. U planu je na istome mjestu izgradnja restorana sa smještajnim kapacitetima, uz izgradnju bungalova. Još je, kako ističe, potrebna mala promjena urbanističkog plana.

Toliko za sad. Nadam se, da ćemo u nekom razumnom roku, opet ponavljati onu staru:  

„Vidimo se jutri na kavi, na Sabljaki“ .

"Izlapil" sam, pa ne znam ka je ovo godina. Uglavnom, lipo je počelo. Konobar Srđo presikal vrpcu a onda uzvanici navalili na klopu i pijaču. 

Konobar Ivek sa curama. Bio među zadnjima u restoranu prije nego je izgorio. Uređivali ga za domijenke i doček Nove godine.

A onda je planulo - od restorana ostali samo zidovi i stupovi.

Dr. Marijan Sokolović, vlasnik parcele gdje je bio restoran,  za „novogodišnjeg kupanca“ na Sabljacima 1. siječnja 2016. godine,  izrazio je želju da se novi restoran izgradi do Dana Grada u rujnu 2017. Ali ostalo je sve samo na željama. 

 

P.S.

ČIM SAM OBJAVIO POST, POČELI SU KOMENTARI. UZ NEKOLIKO SUVISLIH I POŠTENO NAPISANIH, POČELI SU I NEKAKVI OSOBNI OBRAČUNI. PA SAM NAŽALOST UKLONIO SVE KOMENTARE. ŽELITE LI KOMENTIRATI ONDA TO IZVOLITE UČINITI NA  MOJ FACE PROFILU.

Bog i fala i nemojte kaj zamerit.

27. 1. 2024.

Nebojša Magdić