STEM FESTIVAL U OGULINU.

Novi projekt Društva pedagoga tehničke kulture pod nazivom „stemOGrad“ je STEM Festival namijenjen popularizaciji znanosti među djecom osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta, kojim će se kroz radionice i igru djeci približiti znanost.

 

Tijekom provedbe projekta STEM Bajka, ali i aktivnosti Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin tijekom Festivala bajki, povodom Dana grada, Adventa i ostalih aktivnosti Društva, uočili smo velik interes i potrebu djece osnovnoškolskog uzrasta, naročito nižih razreda osnovne škole za dodatnim sadržajima iz STEM područja. Školski kurikulumi imaju svoja ograničenja, i kao takvi nažalost ne mogu ponuditi darovitim i visokomotiviranim učenicima dodatne izazove i međupredmetne integracije. Želimo na ovaj način širiti njihove spoznaje, ponuditi im izazovne i poticajne oblike rada koji će razviti njihovu kreativnost, znatiželju i nadamo se u budućnosti neke od njih potaknuti na bavljenje deficitarnim STEM područjem rada.

Cilj projekta je pružiti mladima našeg grada, ali i okolnih gradova i općina, kao i posjetiteljima koji u to vrijeme borave u Ogulinu mogućnost izvaninstitucionalnog stjecanja znanja, vještina i kompetencija prilagođenih njihovom uzrastu, na zanimljiv i interaktivan način. Organizator projekta je Društvo pedagoga tehničke kulture, ali u samu organizaciju radionica uključene su osnovne škole grada Ogulina i okolice, zadruge škola, srednje škole grada Ogulina. Osim njih u održavanju aktivnosti sudjelovat će i desetak škola sudionica projekta „Djevojčice u STEM-u“ te nam kao volonteri dolaze učitelji iz Požege, Rovinja, Delnica, Zagreba, Varaždina itd., dok će sam projekt posjetiti oko dvadesetak škola iz cijele Hrvatske. Na ovaj način Ogulin ćemo promovirati ne samo kao zavičaj Bajke, već i kao centar izvrsnosti u STEM području, gdje je DPTK Ogulin primjer kako se na inovativan i kreativan način znanost približava mladima.

Iako je planirano da na festivalu sudjeluje oko 300 djece, po najavama broj učenika koji će posjetiti festival se penje na preko 1000 učenika. Tako će u Ogulin doći učenici iz Rovinja, Siska, Gračaca, Karlovca, Duga Rese, Zagreba, Požege itd.

Projekt je usmjeren na učenike osnovnih škola te preškolski uzrast, a osim organiziranih grupa pozvani su i svi zainteresirani za znanost, od najmanjih do najvećih jer će se za svakog pronaći nešto. Festival će se održavati od 10 do 15 sati 14. svibnja na prostorima Đulinog parka.

Osim radionica od strane DPTK posjetiteljima će biti pripremljen i zabavni program paralelno s radionicama kako bi se osigurao cjelodnevni program kao npr. zip line u suradnji s HGSS Ogulin, Potraga za blagom itd. Osim toga za festival su osmišljene i igre kao npr. kružić-križić s kupusom i krumpirom, foto kutak te aktivnosti koje će ovaj festival izdvojiti od ostalih i učiniti ga jedinstvenim.

 Ukoliko se netko pronašao u opisu aktivnosti i ima ideju kako dodatno obogatiti festival, svi prijedlozi i pomoć su dobrodošli. Svi se mogu javiti voditeljici projekta Biljani Stipetić.

10. 5. 2024.

Grad Ogulin

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi