FRKA OKO UPISA U GIMNAZIJU

Od Ministarstva neodobreno povećanje upisnih kvota za naše  srednjoškolce, izazvalo je, posebno kod roditelja te djece,  zabrinutost i ogorčenje. A otvorenim pismom prema ministru Radovanu Fuchsu, reagirao je i gradonačelnik Dalibor Domitrović.

„Poštovani gospodine ministre,
obraćam Vam se otvorenim pismom …….Smatram da nikome, pa niti Vama, nije potrebno pojašnjavati koliku žrtvu je grad Ogulin podnio u Domovinskom ratu za obranu i samostalnost Republike Hrvatske. Od te, sada već davne, 1991. godine pa sve donedavno, bilo zbog posljedica ratnih zbivanja ili možda krivih politika upravljanja, grad konstantno gubi stanovništvo, opada broj upisane djece u dječji vrtić, drastično opada broj upisane djece u osnovne i srednje škole, a broj zaposlenih drastično se smanjuje. 
Ovakve trendove pada uspjeli smo zaustaviti i počeli ih mijenjati 2018. godine. Od 2018. do danas bilježimo povećanje broja zaposlenih za 17%, broj upisane djece u dječji vrtić porastao je sa 130 na 310, a nadam se da ćemo donošenjem novog zakona uskoro saznati točan i precizan broj stanovnika kako bismo mogli pratiti trendove".

 

U svom pismu gradonačelnik Domitrović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je upis u srednje škole povećan, ali kvote od strane Ministarstva nisu odobrene, te dodao:

 

„Koliko sam upućen, ravnatelji su odmah zatražili povećanje kvota, i ubrzo dobili negativan odgovor Ministarstva. Nastao je šok i nevjerica. Osobno sam kontaktirao mnoge čelnike JLS te pročelnike odjela za školstvo nekih županija i od svih koji su tražili povećanje kvota dobio sam odgovor da su im one i odobrene. Ponovno šok. Dvadesetak učenika neće se upisati željeno zanimanje, dvadesetak učenika odlazi na srednjoškolsko obrazovanje u Zagreb, Rijeku i ostale gradove u RH…….Poštovani ministre, svjesni smo da je ova godina izgubljena, ali se nadam da će ovo pismo imati barem mali utjecaj na Vaša promišljanja u idućoj godini“.

 

Na otvoreno pismo gradonačelnika Domitrovića, odgovorili su iz Karlovačke županije, tvrdeći da od prvog trenutka pregovaraju s ministarstvom, te da postoji mogućnost da naša Gimnazija ipak dobije mjesta u jesenskom roku.

U njihovom priopćenju stoji:

„Karlovačka županija je u srednjim školama osigurala dovoljan broj upisnih mjesta i programa. Smatramo kako učenici imaju veliki izbor zanimanja koja su usklađena s potrebama tržišta rada…………..
Što se tiče Ogulina, upravo su u dvije ogulinske srednje škole ove godine uvedena dva nova zanimanja. To su web dizajner u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana (u rotaciji sa suficitarnim zanimanjem ekonomist) i strojarski računalni tehničar u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin (u rotaciji sa suficitarnim zanimanjem tehničar za željeznički promet). Osim toga, nedavno su u dvije ogulinske škole uvedena i druga deficitarna zanimanja, primjerice: CNC operater, vozač motornih vozila te medicinska sestra/tehničar opće njege, sve s ciljem da se učenici školuju ili za posao ili za fakultet, ne za zavod za zapošljavanje.
Činjenica jest da je Županija, kao osnivač, ogulinskoj Gimnaziji još početkom srpnja dala prethodnu suglasnost za odobrenje 24, umjesto 15 upisnih mjesta za opću gimnaziju, međutim resorno Ministarstvo, u trenutku objave konačnih ljestvica, nije odobrilo povećanje upisnih kvota.
Ipak, ne možemo se složiti s gradonačelnikom Ogulina Daliborom Domitrovićem koji kaže:

 „Svjesni smo da je ova godina izgubljena“.

Naime, Karlovačka županija je odmah nakon objave konačnih ljestvica, započela dodatne konzultacije s Ministarstvom, kako bi se ogulinskoj Gimnaziji u jesenskom upisnom roku, odobrila dodatna upisna mjesta“.

Što naša Gimnazija svakako zaslužuje. To argumentira gradonačelnik, navodeći u svom otvorenom pismu:

da je Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin po rezultatima rada pri samom vrhu u Republici Hrvatskoj, a isto tako Obrtnička i tehnička škola Ogulin godinama ostvaruje odlične rezultate i obrazuje kadrove koji se odlično snalaze na zahtjevnom tržištu rada“.

 

Sada nam samo preostaje vidjeti, kako će se stvari dalje razvijati. Očekujemo i reagiranje saborske zastupnice Anđelke Salopek po tom pitanju.

I sve si mislim, kako bi za nas bilo dobro, da se na već najavljenoj kavici, nađu premijer Plenković, ministar Fuchs, te  naši zastupnici Salopek i Domitrović, i da konačno riješe problem otkupa zemljišta za proširenje zone, te novonastali problem upisnih kvota.

Živi bili pa vidjeli.

 

23. 7. 2024.

Nebojša Magdić

Komentari  
#11 Margarita 2024-08-19 21:41
It's awesome in support of me to hav a site,
which is useful in support of my experience. thanks admin

Feel free to visit my blog post - https://66bb4c96e165c.Site123.me/: https://66bb4c96e165c.Site123.me/
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi