GRADSKI ČELNICI IGNORIRALI BOŽIĆNI KONCERT.

U sportskoj dvorani „Ivica Cindrić – Piva", KUD „Klek“ održao je koncert za pamćenje. „Spavaj mali Božiću, tu, tuj, tuj“.
Navikli ogulinsku publiku na vrhunsku izvedbu, mnogi se slažu, da su ovaj puta, naši KUD-ovci nadmašili sami sebe. Prepuna dvorana, u kojoj se tražila stolica viška, srdačnim pljeskom pratila je svaki nastup, kako domaćina, tako i njihovih gostiju. Ogulinskoj publici, uz domaće snage, predstavili su se KUD „Petar Preradović“ iz Đurđevca, i KUD „Klinča sela“.
Sve čime raspolažu, predstavili su članovi KUD-a „Klek“ na ovom Božićnom koncertu, a najmlađa dječja grupa Pilići, koji su, pobravši od oduševljene publike frenetičan pljesak, bili zvijezde večeri.
Kroz dva sata, više od 700 oduševljenih gledatelja ( prodano 750 ulaznica ), svjedočilo je jednom malom djeliću, bogatstva, ljepote i tradicije hrvatske kulturne baštine. A koliko je ogroman trud u sve uložen, čitam na stranici KUD-a:
„Ukupno su naši folkloraši uredili, oprali, ispeglali 285 narodnih nošnji. To su učinili danima prije koncerta te dan poslije koncerta da bi se uredne nošnje vratile.
Između proba su nosili stolice i klupe, prali ih, usisavali tepison, uređivali scenu, pripremali domjenak, čistili naš kontejner u Lomostu i prodavali karte.
Za to vrijeme mame dječjih skupina su pekle kolače, Klečice masnice, vokalni ansambl je radio francusku i druge salate i priloge, ansambl mesne porcije, Figudede pekle kruhove, i svi mi skupa davali još sredstva za piće.
I to da bi prije svega drage goste počastili kao dobri domaćini“.
I sada kada vidimo, koliko su truda uložili u ovaj događaj naši KUD-ovci, onda više boli činjenica, da ovom iznimnom koncertu u Božićnom ozračju, nisu nazočili vodeći ljudi grada, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, koji, i ako su bili službeno pozvani, pozivu se nisu odazvali. Koncert su jednostavno ignorirali. Kao da ne postoji.
Jer od tog lijepog Božićnog koncerta, čelnici Grada - gradonačelnik Domitrović, zamjenik Vukelja, i uglavnom SDP društvo, odabrali su nešto njima važnije. Naime, oni su u vrijeme održavanja koncerta, nazočili fešti nekog njihovog člana ili simpatizera (neću ni riječ o detaljima ), što je u gradu primljeno sa dosta ogorčenja.
Da budem jasan. Svatko si naravno može odabrati društvo kakvo želi. Kakvo mu ideološki ili kulturološki pripada. Ali funkcija gradonačelnika određuje prioritete a to je u ovom slučaju – svakako trebao biti ovaj Božićni koncert.
No Grumfek i drugovi, odlučili su se na privatnu feštu, jer je valjda bila bogatija gastro ponuda, što im nikako ne služi na čast.
Svojim ignoriranjem ovog događaja, dali su javnu pljusku vrijednim članovima KUD-a „Klek“, koji godinama svojim radom i nastupima, širom Hrvatske i svijeta, prenose zavičajnu baštinu, dragoga nam Ogulina.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DAKLE I LIJEVI I DESNI. I PLAVI I CRVENI. CRNI I ŽUTI I ŠAKOPERKASTI.
 
DRAGI MOJI, SVIH FELA I FARBI, GOTOVO SVI STE OVAJ PUTA PREVRŠILI U PRIMITIVNIM KOMENTARIMA SVAKU MJERU.
 
PA SAM IH JEDNOSTAVNO UKLONIO.
 
BOG I FALA I NEMOJTE KAJ ZAMERIT.
 
Photo by - Tragom hrvatske baštine.
 

 
9. 1. 2024.
Nebojša Magdić