Saborsko

 

U Saborskom još jedna tužna obljetnica. I tako iz godine u godinu. Vijenci, svijeće, cvijeće. I bol. I presahnule suze. I sjećanje na one kojih više nema ali su zauvijek uzidani u temelje slobode Saborskog. U noći 12. na 13. studenoga, 1991. godine, u mjesto su ušle četničke horde potpomognute zločinačkom JNA, porušili sve do temelja i masakrirali civilno stanovništvo.

Samo Saborčani znaju kroz kakvu su Kalvariju prošli, koje su tuge još u njima i koliko kršćanske snage imaju, da oproste svojim krvnicima. Još nam je u živom sjećanju ona mračna, čudna i sumorna atmosfera iščekivanja u gradu te, 1991. godine. Danima se sa strahom očekivala vijest da je Saborsko palo. Svi smo onda bili s tim ljudima, njihovim strahovima i junaštvom, njihovim patnjama i nadanjima. Pred dva i pol desetljeća, nešto se je strašno događalo u zabitima Kapele, neki su hrabri ljudi, prepušteni sami sebi branili svoja vjekovna ognjišta i komadić hrvatske Domovine. Žene su ostajale bez muževa, majke bez sinova. Saborsko je bilo i ostati će simbol otpora i borbe. Jedan od branitelja se prisjeća:

" Na današnji dan (12.11.1991.) „komšije“ iz Ličke jesenice i Plaškog, krenule su u krvavi pohod na Saborsko, gorilo je 500-700 kuća, gospodarski objekti, gorile su dvije crkve, gorila su groblja. Sve je gorilo što se je moglo spaliti. Počelo je u 9,oo sati, vrijeme je bilo slično današnjem. Bio je paklenski pritisak. Svi smo osjećali da će se to dogodit. Oni koji su ostali nakon upada četničkih i jugoslavenskih snaga u Saborsko, civili, oni koji nisu nosili puške i koji su vjerovali tzv. Jugoslavenskoj armiji, ubijeni su. Njih 58. Poginulo je i 15 branitelja a 150 ih je ranjeno. Mjesto je sravnjeno sa zemljom.“

Godine su prošle su od tog tragičnog događaja. I crkva, i kuće, i škola - sve je ponovno tu. Sve je izgrađeno. Samo nekih nema. Otišli su da bi djeca živjela u slobodi i miru. Samo je u srcima ljudi ostala bol, ona tiha i neizmjerna bol koja nikad ne prolazi. Ostale su tuge, ostale su crne marame. Saborsko tuguje i pamti.

 

11. 11. 2017.
Nebojša Magdić

Komentari  

#1 Ivo 2017-11-11 20:09
Pamtimo
Citat
#2 og 2017-11-11 20:34
R.I.P.
Citat
#3 Marjana 2017-11-12 10:52
Kakvo je to zlo u ljudima.Pa godinama su živjeli zajedno a onda su zbog Miloševićeve bolesne opsjednutosti "Velikom Srbijom" poubijali starčad. I sada bi im trebali i dalje vjerovati.
Citat
#4 Og-Zg 2017-11-12 18:49
Wikipedija o pokolju u Saborskom kaže ovo: Dne 12. studenoga su srpski napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane.Sve skupa, u Saborskom su Srbi, za vrijeme svoje agresije na Hrvatsku, ubili 80 ljudi, a 160 je izozljeđivano.

Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje su opustošili.
Citat
#5 Black Jack 2017-11-12 22:44
Možeš pamtiti koliko hoćeš,, činjenica jest da će se ponoviti opet.
Račan potpisao sa SPC ugovor kojim se SPC daruje nekoliko miljarde euro vrijedna imovina hrvatske pravoslvne crkve.
Tako ide imovine hrvatske pravoslavne crkve u drežnici i u Ogulin u ruke SPC iz Beograda.
Širi se namjerno četništvo da bi lopovi iz pretvorbe i privatizacije opet imali rat.
Početkom devedesetih da bi opljačkali nacionaliziranu imovinu Hrvata a sada širu četništvo da kroz rat zamaglu sav lopovluk!
Agrokor je služio da se srbi bogate. Preko Agrokora se srpska roba prepakovala u hrvatsku ambalažu.
Sa tim novcima od Agrokora srbi su kupili nove MIG-ove, a naše avione su namjerno uništili i narod u slavoniji
sistematski
ovrhama otjerali na bauštelu.
Svi ti Todoričevi srpski prijatelji od Jankovića u Ljubljani do Miškovića u Beogradu kupuju novcima izvučen iz koncerna Agrokora sad Hotele kod nas!

Jebo ja njihov kapitalizam naroda i narodnosti!
Citat
#6 CIA 2017-11-13 10:23
Zar stvarno postoje kreteni poput ovog Jacka koji i na jedan ovako lijep post i jednu ovako tužnu prigodu koriste na ovako primitivan način. Ako nisi imao odnosno znao napisati ništa primjerenije i ako nisi mogao izraziti sućut onda nisi trebao napisati ni ovo za koje ne znam koja mu je svrha.
Citat
#7 Vječno pitanje 2017-11-13 11:48
Osim pijeteta žrtvama, kakva je pravna posljedica zločina?
Koliko izravnih izvršitelja je optuženo, koliko osuđeno, a koliko ih izdržava kaznu?
Citat
#8 podsjetnik 2017-11-14 10:38
Podsjetio bih individuu pod nazivom Black Jack na Vatikanske sporazume kojima je imovina Hrvatske katoličke crkve (tako to moremo kategorizirati, jer ako imamo hrvatsku pravoslavnu crkvu, zašto ne bi imali i našu Hrvatsku katoličku crkvu), dakle kolika je ta imovina i zašto je prepisana na Katoličku crikvu iz Rima..
Citat
#9 Cory 2018-06-07 06:19
Não tem resultados colaterais?

my page ... quitoplan: [censored]guicooklor a.Mihanblog.com/post /88
Citat
#10 Angelita 2018-08-14 11:21
A artrose é certa mazela das articulações.

My blog - Como Aliviar Dor Na coluna toracica: [censored]kiehlmann. co.uk/User:JulissaPa quette
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi