KAKO FUNKCIONIRA GRAD.

Prošli tjedan malo sam se zaigrao oko krušaka, grožđa i jabuka. Održao sam omiljenom voću edukativnu radionicu, na kojoj sam te plemenite i omiljene plodove,  upoznao, kako se pravilno pretvoriti u najbolju rakiju .
Pa tako, zaposlen oko krucijalnih stvari, u drugi plan sam propustio zabavu zvanu - internetska bespuća.
I članak objavljen na portalu grdonačelnik. hr. Pa ga prenosim sada.

Grad Ogulin u Top 10 je hrvatskih gradova koji su se najviše puta našli u Top 10 naših provedenih analiza a odnosile su se na posljednje dostupne podatke o proračunskom izdvajanju gradova za različite stavke koje su izravno utjecale na kvalitetu života i gospodarstva.

Među deset vodećih Ogulin se našao ukupno drugi, i to prema – izdvajanju za vatrogastvo, izdvajanju za socijalnu skrb i izdvajanju za zaštitu okoliša. Naročito se istaknuo 3. pozicijom u izdvajanju za zaštitu okoliša- 17 posto sredstava, osmim mjestom u poretku prema izdvajanju za socijalnu zaštitu- 12 posto, kao i 9. pozicijom po izdvajanju za vatrogastvo- devet posto sredstava.

Čitav je niz mjera, programa ili projekta možete istaknuti koje je Grad Ogulin proveo, provodi ili namjerava provesti na polju socijalne skrbi, vatrogastva i zaštite okoliša.

VATROGASTVO

Grad Ogulin već niz godina ulaže u obnovu zastarjele vatrogasne opreme i vozila kako bi postigao zadovoljavajući standard. U tom razdoblju  obnovljen je kompletan vozni park Javne vatrogasne postrojbe, a zadnje je nabavljeno specijalno vozilo s autoljestvama za spašavanje s visina.

„Također se ulagalo i u nepokretnu imovinu, sredstvima EU obnovljena je zgrada DVD-a Turkovići, a ulaganja su izvršena i u obnovu i uređenje Vatrogasnog centra Ogulin, pri čemu je Grad financirao materijal, dok su radove izvodili sami vatrogasci, kojima ovim putem javno čestitamo na tome i pohvaljujemo ih zbog zalaganja van okvira njihovih radnih zadataka“- ističu iz Grada.

Nabavljena je i osobna zaštitna oprema za vatrogasce, obnovljeni su uređaji sustava radioveze te specijalistička vatrogasna oprema, poput škara za lim za spašavanje iz prometnih nesreća, ronilačke opreme, zaštitnih odjela i druge opreme, bašm sve ove aktivnosti unapređenja vatrogastva na području Grada Ogulina i susjednih općina unutar Područne vatrogasne zajednice Ogulin provedene su zahvaljujući angažmanu zapovjednika PVZ-a i JVP-a koji je pokazao iznimnu volju, entuzijazam i organizacijske sposobnosti. Grad je pružio maksimalnu podršku ovom entuzijazmu, a i dalje namjerava ulagati u razvoj vatrogastva jer vatrogasci su prva linija obrane građana u slučaju kriza, elementarnih nepogoda i drugih opasnosti. U budućnosti planirana su daljnja ulaganja u vatrogasnu opremu, nabavu osobne zaštitne opreme, novih vatrogasnih vozila, održavanje vatrogasnih domova te, usprkos ograničenim proračunskim sredstvima, povećanje plaća vatrogascima.

ZAŠTITA OKOLIŠA

Grad Ogulin od 2017. godine intenzivno radi na unapređenju sustava zaštite okoliša, koji je do tada bio zapušten, nije bilo nikakvog razvrstavanja otpada, otpad se jednostavno istresao iz kamiona na odlagalište, što je često dovodilo do samozapaljenja i nekontroliranih požara zbog kojih je cijeli grad bio obavijen otrovnim dimom. U međuvremenu, odlagalište je uređeno prema uputama državne inspekcije, pa su požari prestali. Nabavljen je kompaktor za sabijanje otpada, izgrađeni su reciklažno dvorište i sortirnica, nabavljene su posude za odvojeno prikupljanje otpada i kamioni za odvoz otpada, te mobilno reciklažno dvorište, a također su provedene edukacije građana o razvrstavanju otpada.

U 2022. godini nastavak sanacije odlagališta Sodol bio je najznačajnije ulaganje u zaštitu okoliša, provedeno uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U istoj godini, za potrebe odlagališta, nabavljen je već spomenuti kompaktor za sabijanje otpada vrijedan 1,75 milijuna kuna (233 tisuće eura). U 2021. godini u preslagivanje otpada i probijanje pristupne ceste utrošeno je 1,9 milijuna kuna (250 tisuća eura).

Planiran je nastavak ulaganja u sanaciju odlagališta, uključujući izgradnju kompostane za biorazgradivi otpad i kompostane za kompostiranje mulja iz pročistača gradskih otpadnih voda. Trenutno je u tijeku izrada projektne dokumentacije, a paralelno u Gradu prate uz navedene projekte prikladne natječaje za dodjelu sredstava iz nacionalnih i europskih fondova.

SOCIJALNA SKRB

 Grad Ogulin financira 12 vrsta naknada za građane, uključujući troškove stanovanja, opremu za novorođene, jednokratne naknade socijalno ugroženim osobama, sufinanciranje Crvenog križa i poboljšanje kvalitete života starijih osoba.

Posebno treba spomenuti projekt “Zaželi”, kojeg Grad provodi od 2024. Vrijednost projekta iznosi 1,44 milijuna eura i u potpunosti je financiran iz europskog socijalnog fonda i državnog proračuna. Projektom je zaposleno 30 pružateljica usluga koje će tri godine brinuti o najmanje 180 krajnjih korisnika – osoba starijih od 65 godina i odraslih osoba s invaliditetom, napominju gradonačelnik Dalibor Domitrović i ekipa iz Grada.

25. 8. 2024.

Gradonačelnik.hr

 P.Livajić